I en ny svensk studie från Lunds universitet tittade forskare på hur vanligt det är med följdsjukdomar vid artros i knä- och/eller höftleden. Resultaten från studien visade att personer med nydiagnostiserad artros hade något högre risk att på sikt utveckla flera olika följdsjukdomar, bland annat depression och hjärt-och kärlsjukdomar.
↧
Vanligt med följdsjukdomar vid knä- och höftartros
↧
Webbseminarium om artros och demens
Korta föreläsningar som riktar sig till allmänheten och som lyfter de senaste forskningsrönen inom två områden: Demens och artros. Två helt olika sjukdomar men som har det gemensamt att de drabbar många och att risken ökar med åldern.
↧
↧
Vad händer i leden vid artros?
När artros drabbar en led påverkas hela leden, det vill säga brosk, ledhinna, ledkapsel, ledvätska, menisk, ligament, muskler och skelett. Exakt i vilken ordning leden påverkas är inte fastställd och kan säkert variera, men det huvudsakliga tecknet på sjukdomen är att ledbrosket tunnas ut och blir ojämnt, vilket ytterligare försämrar ledens funktion.
↧
Digital och fysisk artrosskola ger samma resultat
De senaste åren har de digitala vårdalternativen för patienter med knä- och höftartros ökat kraftigt – inte minst på grund av pandemin. Men hittills har det inte gjorts några studier som har jämfört effekten av de digitala vårdinsatserna med de traditionellt fysiska. I en studie har forskare jämfört de två artrosskolorna.
↧
Ny studie ifrågasätter visad effekt vid artrosbehandlingar
Att rekrytera artrospatienter med mycket smärta till kliniska studier, kan ge felaktigt resultat om forskaren inte tar hänsyn till den naturliga smärtvariationen som förekommer. En forskargrupp från Lunds universitet uppmärksammar nu fallgroparna i forskningsstudier kring artros.
↧
↧
Aj, artros! Vad säger forskningen?
En miljon svenskar har artros, och det blir allt fler som drabbas av denna ledsjukdom som kan ge både smärta och rörelsebegränsningar. Men vad kan man göra? Och vad säger den senaste forskningen?
↧
Redan dinosaurierna hade artros
Har du ont i ett knä eller i höften? Risken är stor att du har drabbats av artros – en av våra vanligaste folksjukdomar. Medan antalet sjukskrivningar för artros ökat kraftigt, jobbar forskare intensivt för att hitta nya sätt att behandla sjukdomen.
↧
Genetisk koppling mellan artros och hjärt-kärlsjukdom utmanar syn på riskfaktorer
Det är sedan tidigare känt att personer med artros har ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar, något som till största del förklarats med livsstils- och miljöfaktorer. Nu visar en studie från Lunds universitet att generna spelar större roll än vad man tidigare känt till, vilket tyder på att sjukdomarna kan ha gemensamma genetiska rötter.
↧
Livsstilssjukdomar ökar risken för handartros
Ny forskning visar att medelålders kvinnor som drabbas av handartros ofta har högre halter av det ”onda” LDL-kolesterolet. En förklaring kan vara en minskad nivå av hormonet östrogen.
↧
↧
Öka kunskapen om artros viktigt för att bromsa växande folksjukdom
Idag har var fjärde skåning från 45 år och uppåt artros och så många som en tredjedel av alla svenskar över 65 lever med sjukdomen. Men med rätt kunskap i tid går artros att både bromsa och lindra.
↧